4 maj 2021

Gör som Thomas -lagra energi och få ut max av dina solceller!

Därför är solpaneler, energilager och elbil i kombination en bra investering för villaägaren

På en lugn gata kantad av äldre villor, i gotländska Slite, bor Thomas Lövgren. Det stora taket i söderläge är fullt med solceller och i carporten står en laddhybrid och laddar. Sedan installationen av solcellerna för ett år sedan har Thomas gjort betydande besparingar på elräkningen och kan dessutom följa förbrukning och konsumtion i realtid.

Thomas berättar att syftet med investeringen framför allt var i förebyggande syfte. Dels är systemet med solceller och energilager värdehöjande, någon gång i framtiden ska ju villan säljas. Dels finns planer på att byta ut hybriden till en ren elbil. Samtidigt fanns också en viss frustration över att inte kunna påverka de fasta avgifterna på elräkningen. Nu, ett år senare, konstaterar Thomas nöjt att besparingen i kronor ligger strax under 10 000 kr per år och att elräkningen under sommarhalvåret är skrattretande låg. Att huvudsäkringen på 20A inte behöver höjas när en framtida elbil ska laddas ser Thomas som en ren bonus.  

Via Ferroamps portal EnergyCloud har Thomas möjligt att övervaka systemets drift och prestanda i realtid. Thomas tycker att det känns bra att själv kunna välja hur hans lagrade solel ska användas, antingen till att kapa effekttopparna eller till att öka egenanvändningen av sol. I portalen väljer användaren det styrsätt som ska prioriteras, men det fina är att dessa ofta går hand i hand.

– Idag skiner solen här på Gotland och jag kan konstatera att produktionen just nu är på 4kW och konsumtionen är på 0,8kW. Det är enkelt att förstå och roligt att följa förbrukningen – jag kan till och med se när min fru kör espressomaskinen, säger Thomas Lövgren.

Även Jonas Thomson på Slite El, del av Elkedjan, som gjort installationen hos Lövgrens, vittnar om den pedagogiska vinsten med att i realtid kunna följa sin förbrukning och konsumtion.

Villaägaren får en aha-upplevelse och en helt annan förståelse för både sin investering och vad den innebär. Det blir väldigt enkelt att se nyttan, säger Jonas Thomson, Slite El.

Jonas berättar han alltid lägger stor vikt vid att så pedagogiskt sätt som möjligt säkerställa att kunden förstår och känner sig trygg med vad hen investerar i och hur kalkylen ser ut.  Ofta börjar samtalen med att villaägaren får problem med att addera ytterligare en last till villans elnätsanslutning till exempel ett spabad, ett Attefallshus eller en elbil.  

När vi förklarar nyttan med att kombinera solceller med energilager och elbil, får vi oftast tumme upp att installera hela systemet. Idag installerar vi Ferroamp i 85% av fallen, säger Jonas. 

En viktig aspekt för att investera i grön teknik är möjligheten att ta del av det ROT-liknande avdraget, det Gröna avdraget. En investering i solceller är det väldigt många som gör ändå, då det är enklare att ”räkna hem”, men för att satsa på hemmabatterier är det oftast helt avgörande med statlig delfinansiering, menar Jonas Thomson på Slite El.

Det bästa argumentet för att redan nu investera i ett hemmabatteri är det Gröna avdraget på 50% av arbets- och materialkostnaden. Precis som med solcellsstödet lär det successivt sänkas och så småningom fasas ut i takt med att priser går ner och marknadsförutsättningarna för batterier ökar, avslutar Jonas Thomson.

Vill du också nyttja dina solceller till max? Läs mer och boka din elektriker här

Skrivet av elkedjan.se